PUBLICITAT

La visita dels reis, un «èxit» institucional i un perill sanitari

L’estada dels reis d’Espanya, Felip VI i Letizia, ha suposat una de freda i una de calenta per a la tranquil·litat habitual del Principat. D’una banda, ha estat la culminació de la tan desitjada visita d’Estat, que Andorra va sol·licitar oficialment a la Casa Reial l’any 2016. En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, no va dubtar en qualificar l’estada dels monarques com un «autèntic èxit», ja que a parer seu s’ha produït en un moment «idoni» per constatar «el treball forjat en tots aquests anys» i que ha servit per reforçar els lligams de veïnatge entre els dos països. A més, Espot va coincidir amb el copríncep episcopal en la importància de destacar l’acompanyament espanyol en l’acord d’associació, ja que és evident que el suport d’Espanya –així com el de França– és fonamental perquè el Principat assoleixi els seus propòsits amb la Unió Europea. Tanmateix, el rei va assenyalar les dificultats sorgides a ambdós territoris arran de la pandèmia i les seves conseqüències per dependre directament del turisme. «Coneixem bé la dificultat de viure una temporada d’hivern sense esquí ni activitats de muntanya», va reconèixer Felip VI en un gest d’empatia cap a la societat andorrana.

Ara bé, res d’això quedaria tan deslluït de no ser per les declaracions de la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, en què va lamentar les aglomeracions per victorejar els reis sense respectar les distàncies. Tot i que Mas va demanar que aquestes imatges no es tornessin a repetir, poques hores més tard es vivien concentracions similars a Santa Coloma i Ordino. 

Així doncs, la visita d’Estat ha estat un «èxit» que, sens dubte, Andorra necessitava amb candeletes, però en cap cas podem oblidar que continuem vivim una pandèmia mundial i que si no som cursos, els seus perjudicis poden ser molt més greus que no pas els de no saludar personalment els reis d’Espanya.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT