PUBLICITAT

Un 'estalvi' a costa de les minories

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

L'apartat 1 de l'article 60 de la Llei 28/2007, de modificació de la Llei del règim electoral i del referèndum, estableix que els consells de comú «estaran compostos per entre deu i setze consellers, sempre en nombre parell». Així mateix, l'apartat 2 del mateix article preveu que els consells de comú puguin modificar aquest nombre, «dins dels marges expressats en el paràgraf primer, sempre que aquesta modificació sigui aprovada per 2/3 dels seus membres».

Més enllà del que permet l'esmenentada llei i està establert al seu articulat, l'argumentari de la majoria comunal del Comú d'Ordino ha tingut en compte «la situació econòmica en la qual estem immersos» i subratlla «l'esforç que s'està realitzant des d'aquesta corporació per la racionalització i eficiència dels recursos públics, que es reflecteix en els diferents pressupostos aprovats en aquests tres darrers anys de mandat».

I és que el Comú d'Ordino tornarà a tenir 10 consellers, en comptes de 12, a partir del pròxim mandat. Així ho va decidir la setmana passada el Consell de Comú en la tradicional sessió dels Sants Innocents, només amb els vots contraris dels dos consellers independents. Mentre que la majoria comunal va defensar la mesura per «raons purament econòmiques» –bàsicament la situació en què es troben les finances comunals i la voluntat de contenir la despesa, els consellers de l'Alternativa, que també van votar a favor de la proposta, van argumentar el sentit del seu vot adduint que es tracta d'una mesura «temporal», que es pot revisar més endavant si es creu convenient. Els vots de l'Alternativa eren claus perquè la proposta de la majoria comunal prosperés i sumar el que marca la llei. L'acord és, com a mínim, sorprenent, ja que no s'acaba d'entendre que l'estalvi i la reanimació de les finances comunals depenguin del sou de dos consellers. Les corporacions locals, per proximitat, són les que més segueixen els ciutadans, ja que d'elles emanen moltes decisions que ens afecten a tots. L'actual llei electoral atorga la majoria absoluta al partit guanyador, independentment de la diferència de vots a les urnes, i deixa a les minories amb veu i vot però sense cap mena d'incidència en la política local. Ordino havia incrementant el nombre de consellers perquè tots els ciutadans estiguessin més representats, però l'actual acord representa un pas enrera. La democràcia passa també per la representació en les institucions, i l'estalvi econòmic no és un pretext prou contundent per haver de donar suport a aquesta reducció.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT