PUBLICITAT

Els propietaris de pisos no volen destinar una part per a ús social

El problema de l’habitatge i el preu del lloguer són, sens dubte, una de les principals preocupacions de la població corrent. També ho són pels propietaris de pisos, tot i que les solucions que proposen disten molt de les d’altres col·lectius del sector. Així, la setmana passada la degana del Col·legi d’Arquitectes plantejava en una entrevista destinar un percentatge de les noves promocions a habitatge d’ús social. Una fórmula que per al president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), Artur Homs, no és «gens bona», ja que com s’ha demostrat en altres ciutats del món això provoca que «es redueixi molt el nombre de pisos disponibles al mercat». Un fracàs similar al que podria provocar la congelació dels preus que proposa el Govern i que només «espanta el mercat» perquè es pot traduir en la no renovació de contractes vigents o, fins i tot, en el tancament d’alguns apartaments.

Homs tampoc va compartir amb la degana dels arquitectes l’opinió que els blocs sencers de pisos socials estigmatitzen els inquilins i com a prova va posar el Jovial d’Andorra la Vella, actualment amb una llarga llista d’espera. Si bé va reconèixer que aquesta estigmatització pot ser real a Espanya o França, va considerar que al Principat no hi té cabuda perquè «no tenim zones conflictives» concretes on normalment s’ubiquen. 

El que sí que seria una idea «fantàstica» per als propietaris són les exempcions que permeten la rehabilitació d’immobles turístics per a la seva reconversió a habitatge de lloguer, amb una burocràcia senzilla, o la reducció d’algunes despeses de construcció perquè l’edificació tingui un cost «raonable» que després es vegi compensat amb un lloguer també «raonable».
Amb tot, és evident que la problemàtica és greu i que requereix una solució immediata que, com admet Homs, només passa per una gestió comuna entre propietaris de pisos i administracions.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT