PUBLICITAT

Andorra i Europa: ¿l'euro i què més?

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

De la sessió monogràfica del Consell General sobre l'acord monetari amb la Unió Europea tothom en va destacar la polèmica: va acabar en punxa després que els dos grups de l'oposició es neguessin a seguir ocupant els seus escons a l'hemicicle de la Casa de la Vall per la negativa del Govern a facilitar-los un dels documents de la negociació amb al UE. Però la polèmica, tard o d'hora, s'esvairà i al final Andorra es tornarà a trobar amb la qüestió de fons ja plantejada abans del debat parlamentari: ¿quin tipus de relació amb la Unió Europea vol el Principat? ¿És possible assolir un nou equilibri entre un major acostament a Europa i el manteniment de certes especificitats?

Els termes del dilema van quedar perfectament marcats en el discurs del cap de Govern de dijous passat: o es fa una defensa numantina de les especificitats o s'opta per lligar definitivament els destins d'Andorra amb els de la UE. El Principat pot, evidentment, apel·lar a la seva sobirania i no signar res que pugui ser contraproduent, però també Europa pot apel·lar a la seva sobirania per decidir que amb ella és o tot o res. Per tant, les apel·lacions a la sobirania potser que les anem deixant de banda, perquè això de les sobiranies és com els drets: s'acaben on comencen els dels altres.

Com gairebé sempre en política, estaria bé optar per cert pragmatisme i el pragmatisme ens diu que el Principat no es pot quedar tancat en ell mateix, que no pot pretendre viure d'esquena a la UE i al seu sistema, per molt imperialistes que siguin les maneres de Brussel·les. Ara bé, potser també en nom del pragmatisme estaria bé que Andorra comencés a decidir què vol i què no vol, què espera i què tem d'un major acostament a Europa. Perquè només hi ha una constatació a fer, per ara: la UE avança de manera implacable i Andorra encara no sap quin tipus d'acord global vol amb Brussel·les. Aquí és on el discurs del Govern socialdemòcrata no acaba d'encaixar: ¿Més Europa? Sí, i tant; però la indefinició actual genera uns recels terribles en diversos sectors: hi ha por al desconegut. És molt probable que una gran majoria de la població intueixi que Europa és el camí; ho intueixen, però no ho saben, perquè encara no hi ha un disseny clar, tangible i ple de contingut sobre el que serà la relació del Principat amb la UE.

Si Andorra acaba agafant la via d'un major acostament a la UE –és això el que implica signar l'acord monetari– cal tenir un full de ruta clar. ¿Pot l'Espai Econòmic Europeu reconvertir-se en el marc de l'associació dels petits Estats amb la UE o caldrà buscar un acord a mida per a cadascun d'ells? Aquesta podria ser una bona pregunta per iniciar el debat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT