PUBLICITAT

Els treballadors de la neu, sense feina i sense ajudes

És evident que el coronavirus està afectant tots els sectors laborals en major o menor mesura. Un dels més perjudicats en aquesta època de l’any és, sens dubte, el dels treballadors de la neu que, malgrat les nevades de fa un parell de setmanes, encara no han pogut posar-se l’uniforme i arrencar una temporada bàsica per a la seva supervivència. Dins de tots aquests professionals hi ha els pisters que, a banda de fer una tasca fonamental en les estacions d’esquí, estan patint les greus conseqüències de la no obertura dels dominis. Per tal de fer menys greu la seva situació, el Govern va anunciar fa uns dies que els ajudaria econòmicament, de la mateixa manera que ajuda al personal de la restauració o l’hoteleria. Tot i això, i segons el vicepresident de l’Associació de Pisters Socorristes, Ruben Lafoz, hi ha molts treballadors que ja han presentat les instàncies per rebre els ajuts però no han obtingut cap resposta per part de l’Administració. De fet, «tot just ara estem pendents de com es regularitza la mesura», ja que aquesta és una incertesa més de la Covid-19.

Una altra por dels professionals de la neu –i de tothom en general–, tal com va reconèixer el mateix Lafoz, és què passarà després de les festes de Nadal. Un nou rebrot podria suposar el tancament definitiu de les estacions (si és que s’arriben a obrir el dia 2 de gener) i la pèrdua d’un munt de llocs de feina, que en molts casos no s’han recuperat d’ençà que la temporada passada acabés de sobte per l’aparició de la crisi sanitària.

Finalment, però no menys important, l’Associació de Pisters i Socorristes exigeix el reconeixement del seu ofici, que actualment es considera com la d’un peó d’obra sense qualificació, per sota dels enterramorts.  Una comparativa del tot injusta si tenim en compte que la seva tasca és essencial a l’hora de salvar vides a les pistes d’esquí. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT