PUBLICITAT

L’assaig de la vacuna contra la Covid-19 és una fita històrica

El ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, va anunciar ahir que Espanya autoritza el primer assaig clínic d’una vacuna contra el coronavirus de la Covid-19. «Un esforç sense precedents» i «una fita històrica», segons els mateix Illa, que pròximament podria anar a més, ja que la voluntat del govern socialista és que es continuïn obrint portes a altres estudis similars. La injecció experimental està dissenyada per Johnson & Johnson, compta amb el vistiplau de l’Agència Espanyola de Medicament i Productes Sanitaris després de ser testada en animals i just ara comença la fase dos dels seus assajos clínics, a més de a Espanya, a Alemanya i Bèlgica. D’aquesta manera, el país veí del sud és a la cerca de 190 voluntaris, sans, de 18 a 55 anys i majors de 65 anys 
La vacuna de Johnson & Johnson neix a laboratoris americans i belgues i consisteix a utilitzar un virus diferent, insertant-li parts de la proteïna del SARS-CoV-2 per així generar una resposta immune a la Covid-19. És la mateixa estratègia que es va utilitzar el seu dia amb l’èbola.

La injecció abans s’ha estudiat en 20 monos, que efectivament els va protegir del virus. Després va ser el torn de 1.045 humans dels Estats Units i Bèlgica i en aquesta fase dos s’inclouran 550 voluntaris més –190 dels quals seran espanyols–. L’objectiu que a partir del mes de setembre s’iniciï l’última fase de l’assaig i s’arribi als 60.000 participants.

A més, l’Administració Trump ha atorgat 456 milions de dòlars al projecte, la major inversió fins a la data per a la investigació d’una vacuna. Ara, caldrà veure quins són els resultats i, si és efectiva, el món haurà de decidir com fer-la arribar a tothom. A Andorra, de moment, no es realitzarà cap assaig, però el Govern assegura que es mantenen «contactes» per quan qualsevol de les proves actualment en curs sigui una realitat, la població pugui tenir-hi accés.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT