PUBLICITAT

Les consqüències econòmiques del coronavirus són «molt greus»

El 80% de la població d’Andorra considera que, després del confinament i els mesos més durs de la pandèmia de la Covid-19, la situació econòmica i laboral general és «molt o bastant greu». Un percentatge que demostra la gravetat dels estralls que està provocant una crisi que encara no ha acabat en la majoria de famílies del país. 

Segons l’Observatori d’Andorra de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) les principals preocupacions dels ciutadans se centren en les conseqüències derivades del coronavirus, així com els problemes als quals han de fer front actualment. D’aquesta manera, un 40% dels enquestats es van mostrar convençuts que caldran, com a mínim, dos anys per tornar als nivells d’abans de l’emergència sanitària. El principal motiu d’aquest pessimisme rau en el fet que a gran part dels treballadors els han disminuït els ingressos o han patit una Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) o, directament, els han acomiadat. En el cas dels autònoms, o han hagut de tancar temporalment, d’aleshores ençà han perdut clients o han abaixat la persiana de manera definitiva. Per contra, només el 3% de la població creu que la seva situació econòmica post-Covid és millor que abans del mes de març.

La bona notícia és que el 83% no va haver de sol·licitar cap mena de suport econòmic extern, però que queda deslluïda amb la xifra del 10% que va haver de recórrer a les ajudes i prestacions econòmiques del Govern per sobreviure i un altre 7% els ho va demanar al seu entorn més proper. Tot i això, gairebé el 35% té certes dificultats per arribar a finals de mes i un 43% creu que les seves finances es troben en un punt «regular». 

Unes xifres que no donen cap raig de llum al futur i que obliguen l’economia global a remuntar si no ens volem quedar anclats en una crisi sanitària, econòmica i social, de moment, sense data de caducitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT