PUBLICITAT

Treball conjunt per potenciar les capacitats de les persones

Fa temps que allò de protegir les persones amb alguna discapacitat ha quedat antiquat. D’aleshores ençà el més important és avaluar les aptituds de tothom i potenciar-les mitjançant tècniques que permetin que aquestes persones se sentin útils i que alhora facilitin la seva integració en la societat. És per això que la modificació de l’actual model d’avaluació per a les persones amb discapacitat o diversitat funcional és una molt bona notícia.

El Departament d’Afers Socials i Joventut treballa en un nou pla, que en diferents regions dels països veïns ja s’ha implantat amb molt bons resultats. L’objectiu és ensenyar a fer les coses de manera diferent i no dir-li a ningú que «no ho pot fer» pel simple fet de presentar alguna discapacitat física, però sobretot psíquica. De fet, tal com apunten les dades oficials, la majoria de les discapacitats que pateix la població andorrana són psíquiques i des de la incorporació d’un professional en salut mental han anat a l’alça.

Les dades també demostren que actualment viuen al Principat unes 1.300 persones –156 diagnosticades el 2019– amb menyscabament reconegut superior al 33%, de manera que l’actualització del seu model d’avaluació urgeix més que mai i el departament preveu per a finals d’aquest any començar a fer unes proves que determinin la instauració del nou sistema l’any que ve. Un altre aspecte molt important és que, segons el director d’Afers Socials i Joventut, el Joan Carles Villaverde, la modificació ha estat pactada amb les associacions i els col·lectius per trobar els principals punts d’unió i acordar així el més adient per a les persones interessades.

Finalment, i no menys important, el Govern promet amb el nou model seguir mantenint l’afiliació a la CASS de totes aquestes persones i mantenir-los la cotització i les ajudes corresponents. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT