PUBLICITAT

Veneçuela necessita ajuda internacional de manera urgent

Fa anys que la població de Veneçuela necessita l’ajuda del món per sobreviure. La proclamació de Juan Guaidó el 24 de gener de l’any passat com a «president encarregat» va suposar un esclat d’atenció mediàtica internacional cap a la república bolivariana i tots els països avançats i democràtics –entre els quals, Andorra– es van afanyar a reconèixer-lo com el responsable de conduir el país cap a unes eleccions lliures. El cert, però, és que d’aleshores ençà poques coses han canviat. Veneçuela segueix immersa en una crisi econòmica i social indignes del país amb més reserves de petroli del planeta i els ciutadans no tenen més alternativa que fugir. O el que és pitjor: haver de tornar. La crisi generada per la pandèmia de la Covid-19 ha fet que molts dels veneçolans que residien a l’estranger tornessin a un país que els considera «traïdors a la pàtria» pel simple fet d’haver marxat a buscar una vida millor. 

La representant de Guaidó a Andorra, Carmen Alguindigue, i la de Bèlgica i el Parlament Europeu, Mary Ponte, són aquests dies al Principat a la cerca de suport diplomàtic. Els agradaria que Andorra se sumés al manifest que ja han signat els països membres del Grup de Lima i la Unió Europea (UE), a més dels Estats Units i d’altres. Tant ells com l’alt representant de la UE han avançat que els comicis que el règim de Nicolás Maduro ha convocat pel pròxim 6 de desembre no tenen garanties perquè se celebrin de manera lliure i, per tant, no reconeixeran els resultats que, previsiblement, atorgaran el poder al successor de Chávez, com a mínim, sis anys més. 

Andorra i una seixantena de països més van reconèixer Guaidó com l’encarregat de dur Veneçuela cap a una democràcia real. És el moment de passar de les paraules als fets i que tots ells pressionin perquè les pròximes eleccions siguin netes i expulsin per sempre de Miraflores els dictadors. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT