PUBLICITAT

Culminació de la via preferent en la sanitat pública

El Govern va informar ahir que a partir del proper 1 de juliol es donaran dos nous passos pel que fa a la implantació de la via preferent al sistema de salut. Per una banda, a partir d’aquesta data serà imprescindible que l’usuari, abans d’anar a l’especialista, vagi al seu metge referent perquè el derivi.  En ca contrari, l’assegurat haurà d’assumir un percentatge major en la factura per la visita. En aquest sentit, cada derivació es podrà allargar sis visites o sis mesos, i quan es pateixi una malaltia prolongada es podrà designar un metge especialista referent,  amb la qual cosa s’hi podrà acudir periòdicament.
 D’altra banda, a partir d’aquesta mateixa data de l’1 de juliol,  si es vol anar a la consulta d’un oftalmòleg, un odontòleg o un ginecòleg serà necessari tenir assignat un metge referent per tenir dret a la màxima cobertura de la Caixa Andorrana de Segurett Social (CASS).  
Es tracta, així, de dos canvis que no haurien de suposar un gran trasbals per als usuaris. De fet, segons indicava ahir mateix el Govern, un 85% de la població ja ha escollit el seu metge referent. Arribar a aquest punt no ha estat gens fàcil, si es recorda els titubejos dels successius titulars de Salut que hi ha hagut en els últims anys, cadascú dels quals es plantejava en assumir el càrrec si aquest era el camí encertat.  
Com també recordava ahir l’Executiu, aquest nou sistema de funcionament de la sanitat té com a objectiu la millora de la qualitat,  l’eficiència i la sostenibilitat de l’assistència sanitària pública. La designació del metge referent i la posada en marxa de la història clínica compartida  s’haurien de veure ja com dos avenços en aquest àmbit, però sens dubte caldrà treballar en molts més canvis en el futur perquè la sanitat pública pugui continuar tenint, com a mínim, la mateixa qualitat que en aquests moments.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT