PUBLICITAT

Garantir la conciliació familiar durant la represa econòmica

La represa progressiva de l’activitat econòmica compleix de moment amb els terminis previstos per Salut i, de fet, si no hi ha un increment significatiu del nombre de contagis, l’1 de juny es podrien obrir parcialment sectors com el de l’hosteleria i el comerç. Això suposaria una dosi d’oxigen per a uns sectors cabdals de l’economia, tot i que probablement necessitaran molts mesos per recuperar l’activitat econòmica d’abans de la crisi i fins que no arribin visitants.

En tot cas, amb la reobertura poc a poc dels negocis hi haurà un altre aspecte que el Govern haurà d’anar adaptant a mesura que es produeixin canvis, com és el cas de la conciliació familiar. La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, no va garantir encara la tornada a l’escola sigui l’1 de juny i en cas que es fes, no seria obligatòria. Això vol dir que caldrà parar atenció a possibles decalatges que es puguin produir dins de les famílies, moltes de les quals es dediquen al sector serveis i amb uns horaris que acostumen a ser menys conciliadors respecte a altres àrees.

A tot això, s’hi ha de sumar la incertesa de les activitats de lleure a l’estiu, que podrien veure’s condicionades per les estrictes mesures de seguretat que caldrà seguir. Fins ara el Govern ha establert mecanismes compensatoris com els serveis de guarda o la garantia del 100% del salari –ara ha passat a ser del sou mínim per la represa econòmica i la incorporació de més treballadors a la feina– i a partir de la setmana que ve es preveu que reobrin les llars d’infants. Si bé les mesures realitzades fins ara han anat pel bon camí, el nou període que s’obre ara, amb la represa progressiva de l’economia i amb l’arribada de les activitats d’estiu, probablement s’hauran d’adaptar novament les mesures, tenint en compte tots els col·lectius i ampliant els recursos a l’abast si fa falta.

PUBLICITAT
PUBLICITAT