PUBLICITAT

Represa d’un sector cabdal per a una economia molt tocada

El Govern va anunciar ahir a la tarda la reobertura a partir de dilluns del sector de la construcció. Ho farà parcialment i sota estrictes mesures de seguretat, i també es permetrà l’obertura de tallers mecànics i de professions liberals. En total tornaran a la feina 4.760 persones, una xifra superior respecte a la recomanada per part del Ministeri de Salut, que és de 4.000 empleats.

La posada en marxa de la segona fase de reactivació econòmica ha de suposar un impuls per a aquest pilar de les finances, tot i que està per veure amb quina magnitud, atesa l’aturada general que no només hi ha al Principat, sinó també en els països veïns.

A curt termini, les xifres de facturació no seran ni de bon tros les que hi havia fins a l’arribada de la crisi, però a hores d’ara, amb la corba sanitària estabilitzada, una de les grans preocupacions és com sortir del sotrac econòmic. De fet, en el primer dia en què es podien enviar les primeres sol·licituds per acollir-se als ERTO, el Govern va rebre més de 3.600 peticions de més de 250 empreses per aplicar una suspensió temporal dels contractes als empleats o per reduir la jornada laboral.

Això suposa al voltant del 10% del total dels assalariats que hi ha al Principat en només un dia. Pel que sembla, es pot produir una allau de demandes per part de les societats, que han quedat molt tocades per aquesta crisi. Per tant, la reactivació econòmica serà ara un dels principals esforços de l’Executiu, tot i que de moment la mesura no anirà acompanyada d’una nova proposta per al desconfinament parcial en les activitats a l’aire lliure, una opció inicialment apuntada pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i que ahir va ser refredada per Xavier Espot. Malgrat la reducció del nombre de contagis actius, sembla que la proposta llançada per Salut no anirà amb el mateix ritme i no s’espera fins almenys l’11 de maig.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT