PUBLICITAT

La crisi econòmica després d’atenuar la sanitària

L’entrada de la nova setmana s’augura com a un dels punts clau de cara a la gestió tant per la crisi sanitària de la Covid-19 com per la crisi econòmica que s’albira des de fa dies. A finals de setmana s’aprovarà el segon paquet de mesures urgents, que preveu entre altres l’aplicació de la suspensió temporal dels contractes de treball, i també les reduccions proporcionals en els preus de l’habitatge. El nou text també es podria desplegar en la Funció Pública. La reducció dels salaris s’haurà d’acompanyar proporcionalment amb una caiguda dels preus dels lloguers i de les hipoteques, que en part han d’absorbir la reducció d’ingressos per la nòmina.  

L’anunci de les mesures sota el sentit de corresponsabilitat i d’equitat, però, seguiran comportant una  reducció del poder adquisitiu ja tocada des dels efectes de la crisi econòmica. Es reduiran sous i habitatges i en el cas dels assalariats per sota del salari mig la bonificació en el lloguer serà superior respecte a la caiguda del sou. Tot i això,  caldrà veure com quedarà la capacitat adquisitiva de les famílies i si això provocarà de retruc –i molt probablement– inseguretat i una reducció en el consum. Potser aquestes mesures serviran per evitar tocar fons, però és evident que els ciutadans, que en els últims anys han patit una devaluació dels seus ingressos a través de l’estancament dels salaris, necessitaran un acompanyament molt més estret.

La crisi sanitària, que malauradament ha deixat 29 víctimes mortals, ha estat gestionada de manera satisfactòria tenint en compte l’elevada afectació que hi ha hagut arreu del món. En cap cas es pot tractar amb fredor i caldrà aprendre d’aquesta crisi perquè en cas que se’n produeixi una de nova en el futur, cosa que no descarten els experts, estiguem millor preparats. Ara que la corba s’aplana, però, arriba una altra etapa d’aquest llarg túnel que és l’econòmica i que afectarà de manera molt important tots els països, inclòs Andorra.

PUBLICITAT
PUBLICITAT