PUBLICITAT

Un bri d’esperança però no es pot abaixar la guàrdia

L’expert epidemiòleg que aconsella el Govern, Oriol Mitjà, juntament amb altres experts del Principat, han perfilat un programa per anar aixecant el confinament de manera progressiva. Es tracta d’una notícia que va saltar ahir a la tarda a través de les xarxes socials i que el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, va supeditar l’aplicació del pla en funció dels resultats dels testos a tota la població, previstos aproximadament per d’aquí a dues setmanes.

Encara queden alguns detalls per conèixer, perquè el pla divulgat fa referència a Espanya i Catalunya, però està basat en el model andorrà. La notícia que es va conèixer ahir  dona un bri d’esperança a la ciutadania, que en la practica majoria dels casos està seguint el confinament de manera escrupolosa, amb l’excepció de poques persones que poden posar en l’aire tot el pla engegat pel Govern i els experts sanitaris. Caldrà veure si el creixement d’afluència de persones en aquests primers dies de mes es deu a procediments vinculats amb aquestes dates, com l’increment de la compra d’aliments i retirada de diners als caixers, i per tant és puntual, o caldrà fer un pas més en l’enduriment de les mesures, que podria comportar decretar l’estat d’alarma.

Cal fer un esforç extra en les setmanes que queden per fer les proves massives per tal d’establir un confinament esglaonat, que permetria sortir primer les generacions més joves, obrir certs negocis fins a permetre que la gent d’edat més avançada pugui quedar també alliberada. La d’ahir és una notícia que aporta optimisme dins d’una situació molt greu derivada de la crisi de la Covid-19, que al Principat ja s’ha emportat 16 víctimes i ha contagiat més de 400 persones. El més important ara és no caure en el parany de relaxar-se. Seria un greu error per part dels ciutadans creure que ja hem sortit del túnel quan el que s’ha fet és començar a veure’n la sortida. Si ara ja calia ser responsable, ara cal ser-ho més.

PUBLICITAT
PUBLICITAT