PUBLICITAT

El bloqueig que viuen els temporers al Principat

El govern argentí va denegar ahir l’accés de l’avió dels temporers previst per al diumenge i que havia de sortir de Tolosa, amb escala a París fins a arribar a Buenos Aires. Prop de 400 treballadors havien de ser repatriats cap al seu país d’origen, molts a contracor, atès que la majoria d’ells, malgrat que entenen la situació, els hauria agradat quedar-se al Principat i al continent europeu per tenir una oportunitat que creuen que no trobaran al seu estat. El Govern i diferents autoritats del sector econòmic, sobretot en l’àmbit turístic i de l’esquí, han posat totes les facilitats possibles per tal que els treballadors, que han vist com els seus contractes s’expiraven, poguessin tenir un allotjament digne i cobertura sanitària durant la seva estada en aquests dies d’aturada econòmica.

En principi, el vol, encara que sigui des de Madrid, hauria de poder sortir en els propers dies. L’Executiu presidit pel peronista Alberto Fernández, que havia arribat a anunciar un tancament de fronteres fins i tot per al retorn dels argentins, ha publicat un decret en què permet el retorn de ciutadans però ho fan de manera esglaonada. Atesa la polèmica al voltant d’aquesta decisió, que alguns consideraven anticonstitucional, el govern argentí va permetre que els ciutadans nacionals poguessin tornar «gradualment», però des dels mitjans d’aquest país apunten que els recels de l’executiu d’Alberto Fernández encara existeixen pel temor de possibles nous contagis. 

Tots els actors del país que han intervingut en aquest procés de repatriació han mostrat la seva predisposició i la bona voluntat perquè els temporers poguessin quedar-se un temps aquí i de ben segur que ho seguiran fent. El Principat, com molts altres països i com no podia ser d’una altra manera, han rebut els ciutadans retornats d’altres destinacions amb un programa de seguiment necessari per evitar una eventual propagació de la Covid-19.  Les dues actuacions són els camins adequats i que s’allunyen de la por.

PUBLICITAT
PUBLICITAT