PUBLICITAT

El sistema sanitari no pot córrer el risc de saturació

La posada en marxa del sistema del metge referent està portant algun entrebanc als professionals. En la reunió de dimecres passat, professionals del sector sanitari es van queixar pel fet que la via preferent satura les llistes d’espera a les consultes mèdiques. Al·leguen que el nou sistema alenteix la seva feina i que facturen menys visites i alerten alhora que la situació pot acabar provocant una massificació de pacients al servei d’Urgències a curt termini.

Ningú dubta que la instauració del metge referent és necessària i que fins i tot s’ha fet tard a l’hora d’implentar-la. Ha de permetre que els professionals puguin fer un millor seguiment dels seus pacients i que alhora es racionalitzi una despesa que any rere any es va disparant. Ara bé, cal posar tots els mecanismes necessaris sobre la taula per evitar que hi hagi situacions en què el sistema corri el risc de col·lapsar-se. Segurament, el pas que s’ha decidit fer des de Salut requereix més temps i el Govern ha d’analitzar si és necessari esmerçar més recursos per evitar que els metges que estan a les consultes se sentin saturats.

Perquè no seria beneficiós per als mateixos professionals, que ingressen menys si realitzen menys visites, i perquè el sistema sanitari és un dels espais més sensibles i que es pot permetre menys relliscades. Per tant, cal que en la reunió de la setmana que ve entre el col·lectiu de metges i l’Executiu es posin mesures sobre la taula perquè la saturació que es pugui produir actualment vagi a la baixa i perquè les visites mèdiques es puguin calendaritzar amb celeritat. Augmentar les tarifes seria una solució que podria resultar relativament fàcil, però que al mateix temps aniria en detriment dels pacients i despertaria recels entre la població. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT