PUBLICITAT

La globalització de les malalties

En un món comunicat com en el que vivim, les distàncies cada cop s’escurcen més per les possibilitats que aporten els mitjans de transport, amb un moviment continu de persones que es traslladen d’un punt a un altre del planeta. Aquest fet aporta molts valors positius, com ampliar les opcions de viatjar per oci o per motius laborals. A més també permet que el trànsit de mercaderies augmenti i que cada cop les persones i els productes tardin menys en sortir d’un lloc i arribar al punt de destí.

Però també hi ha inconvenients, com per aquests mateixos motius que s’escampi ràpidament qualsevol malaltia, tot i que el focus geogràfic es detecti de manera àgil. El coronavirus està sent un bon exemple aquests dies, amb el perill que es converteixi en una pandèmia. Localitzat l’origen a la ciutat xinesa de Wahun, de seguida es van prendre les mesures sanitàries necessàries perquè la malaltia no s’escapés. Però tots i els intents, no va poder ser així, amb gent portadora del virus que va desplaçar-se a altres països. A Europa ja hi ha diversos casos, com a França o Alemanya, tot i que la situació encara està lluny de convertir-se en una pandèmia.

Tot i això, les administracions arreu s’estan movent per minimitzar el perill, i controlar el focus en cas que es produeixi algun diagnòstic positiu, tenint en compte que la persona durant dies pot ser portadora de la malaltia sense saber-ho. Andorra segueix aquesta línia, amb un protocol sanitari que es va posar en marxa divendres de la setmana passada, seguint les recomanacions de l’OMS. Ara, amplia el radi, recomanant a la població que notifiqui al registre de viatgers si s’han desplaçat a la Xina o tenen la intenció de fer-ho. Els metges i l’hospital també tenen el dictat de funcionament en cas d’haver d’actuar i limitar així el risc de contagi.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT