PUBLICITAT

Gestió privada i gestió pública

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Quan va començar l'actual mandat comunal, la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va afirmar rotundament que es negava a privatitzar la gestió del flamant centre de congressos de la capital, inaugurat tot just aleshores. Per a la cònsol, aconseguir fer funcionar el centre de congressos des de la gestió pública era un repte ineludible per a una majoria que d'ideologia socialdemòcrata.

Ara, quasi tres anys després de les eleccions comunals que van donar a Ferrer una indiscutible victòria davant la coalició de liberals i centristes, el Comú d'Andorra la Vella traurà a concurs la gestió del centre de congressos. El delicat estat de les arques de la corporació no pot seguir suportant una infraestructura que, fins ara, no dóna els bons resultats que havia de donar. Es buscarà un privat que l'exploti i que en tregui beneficis perquè, això sí, el Comú no vol seguir perdent diners. Serà difícil.

Serà difícil, però l'objectiu és raonable: en definitiva es tracta de fer que el centre de congressos funcioni i no sigui deficitari. Sembla que, en aquest punt, el temps ha acabat donant la raó a l'oposició de Progrés Comunal, que des del primer moment va reclamar l'externalització de la gestió del centre de congressos. En certa manera, l'equip que encapçala Ferrer tampoc no havia descartat aquesta opció, ja que la cònsol va anunciar en el seu dia que intentaria fer viable el model de gestió pública de la infraestructura abans de recórrer a la privatització.

Ara bé, això també fa que ens preguntem ¿és realment menys d'esquerres, menys socialdemòcrata, menys progressista, recórrer a la gestió privada? Entenem l'interès d'una majoria d'esquerres en aconseguir que el sector públic pugui obtenir resultats tan òptims com el privat, però sovint es demostra que, excepte en aquells serveis que per naturalesa han de ser purament públics, la gestió privada dóna resultats més òptims.

I això no és pas ser menys progressista. Ser progressista vol dir posar tots els mitjans per a què els serveis públics i les infraestructures funcionin, i si això implica recórrer a la gestió privada, benvinguda sigui. No gaire lluny d'aquí, a Barcelona, els germans ideològics dels que avui governen a Andorra la Vella han bastit un model de ciutat, d'èxit i amb cohesió social, en què el paper del sector privat en la gestió de serveis i infraestructures públiques és més que notable. Esperem que en aquesta nova orientació, el Comú de la capital se'n surti.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT