PUBLICITAT

Un mercat de l’habitatge que es troba descompensat

El CRES va publicar ahir els resultats de l’Observatori del segon semestre del 2019, en els quals el 47% dels enquestats consideraven l’accés a l’habitatge com el principal problema que hi ha actualment a Andorra. Aquest aspecte, que fa mesos que preocupa una part important dels ciutadans, s’accentua encara més si es comparen les xifres, ja que el nombre de persones que ho consideren com un problema ha crescut 6 punts percentuals respecte al primer semestre de l’any passat. 

A més les dades es van donar a conèixer precisament en el mateix dia que el Departament d’Estadística va publicar que el nombre de permisos de construcció d’obra nova durant el 2018 va incrementar un 57%. Per tant, malgrat que alguns cops s’ha vinculat la puntual escassetat d’oferta amb les dificultats per trobar espai per construir, queda demostrat que aquest pretext queda més aviat diluït amb aquesta dada, que indica que les edificacions d’habitatges plurifamiliars i de xalets han incrementat un 37,5% i un 55,3% respectivament.

És evident que la situació actual en la problemàtica de l’habitatge presenta greus disfuncions. L’accés a uns pisos a un preu raonable segueix estant lluny amb l’agreujant que ja fa temps que s’arrossega. De fet, aquesta dinàmica queda palesa en la mateixa enquesta del CRES, en la qual es mostra la constant preocupació per un cost de la vida cada cop més elevat. La segona i la tercera preocupació són, precisament, els salaris baixos i el transport públic. De les dades es denota que hi ha un risc de fractura social que existeix, malgrat que en alguns casos es relativitzin algunes situacions. El desequilibri entre els sous i el cost de la vida al Principat segueixen distants i caldrà començar a aplicar més mesures més enllà de les urgents per fer-hi front.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT