PUBLICITAT

Una caiguda dels ingressos que cal veure amb perspectiva

El Ministeri de Finances ha fet pública la xifra de recaptació per les taxes a les importacions del 2019, de la qual es desprèn que la del tabac va caure un 5,6%, situant-se en els 101,1 milions d’euros. És una tendència negativa que feia mesos que es preveia i que difícilment es podia capgirar. En total, el Govern va recaptar 208,8 milions d’euros gràcies a les importacions durant l’exercici passat, una xifra un 2,8% inferior respecte a la que es va donar l’any anterior. 

El producte encara segueix sent un pilar de l’economia, però en els últims anys està vivint un conjunt de canvis normatius i estructurals que, juntament amb els canvis d’hàbits de la societat, provocaran que tingui un rol molt inferior respecte al que ha vingut tenint fins ara. És una tendència que s’anirà imposant perquè cada cop hi ha menys gent que fuma als països occidentals i per les polítiques cada cop més restrictives que han anat imposant els països de la UE i als quals Andorra, que aspira a associar-s’hi, també haurà de fer en part seus. Per exemple, ja s’ha vist com recentment el Principat va adherir-se al conveni de l’OMS, que entre altres mesures comporta la prohibició de la publicitat de les cigarretes.

No és cap secret la transformació que haurà de viure aquest sector i tots els agents que en depenen, però s’haurà de fer de la forma menys traumàtica possible, tenint en compte d’una banda que el model que s’ha seguit fins ara ja no serà suficient i que tot el sistema que gravita al voltant d’aquest producte necessita regenerar-se amb un marge de temps prou generós. Per exemple, a altres països com França, que ha posat molt èmfasi en la lluita contra el tabaquisme, s’estan aplicant plans de contenció i d’acompanyament per als estanquers per tal de diversificar els seus negocis i el Principat, d’una manera o d’una altra, també haurà d’anar en aquesta línia que ja s’ha començat a dibuixar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT