PUBLICITAT

El nou paradigma en el sistema sanitari també afecta el SUM

El cap de servei d’Urgències, Marcos Gutiérrez, aposta per un nou model del SUM per tal que tingui una independència respecte al servei d’Urgències i que inclogui alhora altres cossos especials del país, com ara la Policia, els Bombers i Protecció Civil. Encara és d’hora per determinar quina en serà la gestió de tot plegat, però el pas endavant que ha de suposar la instauració d’un centre d’emergències pot ajudar a consumar un nou canvi de model en el servei de transport sanitari.

El sistema de salut es troba en constants canvis, tant al Principat com a qualsevol altre país proper, i el del SUM no n’és una excepció. 
Andorra, malgrat tenir una densitat de serveis d’ambulància superior a altres demarcacions com la del Pirineu de Lleida o d’altres comunitats autònomes d’Espanya, també ha d’afrontar una càrrega important d’arribada de turistes. La destinació del Principat com a punt per a la pràctica de diferents esports de muntanya cada cop està més en auge i és un reclam per part dels visitants que arriben al país procedents d’altres indrets. És per això que la càrrega del servei d’Urgències i del transport sanitari és elevada i, per tant, els mateixos canvis de tendències socials i econòmiques condueixen a un canvi de paradigma.  

Al mateix temps, Andorra també s’ha sabut situar com a epicentre de grans esdeveniments polítics, culturals i esportius, per la qual cosa també s’ha creat la necessitat directa de dotar-se de més recursos sanitaris per fer front a la prevenció i a possibles incidències. La Taula del Transport Sanitari encara haurà de determinar molts serrells del nou sistema que es pugui emprar, però inevitablement, el sistema del SUM, com altres àrees del servei sanitari, patirà canvis que són necessaris i potser obligatoris per la seva eficiència en tots els sentits.

PUBLICITAT
PUBLICITAT