PUBLICITAT

La competència que suposa el ‘tax free’

La via natural en qüestió de compres és que els visitants provinents del sud aprofitessin l’estada a Andorra per adquirir allò que a Espanya no trobaven o bé pel diferencial de preu, beneficiant-se de la diferència impositiva entre un país i l’altre. Però en els últims temps aquesta realitat ha viscut un canvi significatiu, revertint-se la conjuntura per la presència del tax free i que el diferencial de preus ja no sigui el que hi havia en èpoques anteriors. Ara són molts els andorrans i residents que en comptes que realitzar compres al Principat, ho fan de la Seu d’Urgell cap avall.

L’eliminació de l’import mínim de 90,15 euros per realitzar el tax free a la duana de la Farga de Moles va ser un element decisiu perquè molts canviessin la seva manera per anar a fer compres. És una oportunitat àmpliament utilitzada, amb 52.700 operacions realitzades a la frontera, amb una mitjana de quasi 4.400 sol·licituds al mes. Una xifra força significativa d’aquest canvi de paradigma, del qual des d’Andorra es mira de reaccionar davant aquesta realitat, tot i que les veus sorgides fins ara no són de preocupació respecte a aquesta competència sorgida des de l’estat veí.

La xifra va en augment i són moltes persones les que han canviat els seus hàbits per poder tenir aquest retorn de diners a la duana. Des de productes d’alimentació, sobretot des que van obrir el Mercadona a la Seu, fins a electrodomèstics o material informàtic, quan abans se seguia el camí a la inversa. En qüestió de les compres, Andorra no es pot quedar únicament amb aquells grans productes típics que no falten en qualsevol bossa quan ens visiten, i en els quals sí que existeix realment una diferència de preu destacada, sinó que ha de mirar més enllà i trobar alternatives perquè la presència del tax free no es converteixi en un futur en un problema per al comerç nacional.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT