PUBLICITAT

La taxa turística, una mesura que sembla ser inevitable?

El sector turístic està a l’expectativa per saber si finalment s’acabarà aplicant una taxa als visitants que pernocten al Principat. És un debat que de moment s’està analitzant amb tots els actors implicats,  i tard o d’hora s’haurà d’acabar prenent una decisió. Malgrat que l’Executiu encara no ha pres una decisió definitiva, tal com va explicar la ministra de Turisme, Verònica Canals, fa uns dies en una trobada amb els mitjans de comunicació, la instauració d’aquest impost en diferents ciutats amb una forta afluència turística ha creat una inèrcia que serà difícil que passi de llarg al Principat. 

Aquest impost, com la resta, es pot llegir de manera negativa en el sentit estricte d’un increment que haurien d’assumir els visitants, però també de manera positiva, si la recaptació obtinguda també serveix per destinar-la en part al mateix sector. No s’ha d’oblidar que Andorra és una destinació turística molt important i que els turistes es beneficien dels serveis que hi ha instaurats al país i que han estat finançats amb els impostos de tots els ciutadans. Per tant, seria de rebut que, com passa en molts altres indrets, els turistes poguessin fer una aportació dins d’una paràmetres raonables per tal de reequilibrar aquesta situació i per no reduir atractiu a la destinació turística que és Andorra.

Ciutats com Barcelona, París, Amsterdam, Roma, Milà i moltes altres destinacions turístiques ja la tenen incorporada, tot i que a l’inici el debat va generar controvèrsia. Amb els canvis que hi han hagut en els últims anys amb la instauració d’aquest sistema, Andorra es troba ara en un canvi de paradigma i probablement haurà de situar-se a la mateixa alçada que altres ciutats, que poden patir altres problemes derivats del turisme com ara la massificació i la proliferació d’apartaments turístics il·legals.

PUBLICITAT
PUBLICITAT