PUBLICITAT

Els conflictes als països veïns afecten directament a Andorra

Andorra se situa a la serralada dels Pirineus, entre dos grans països com són França i Espanya, amb una rellevància en el continent i un pes en l’àmbit mundial. Els milions de ciutadans que mantenen aquests dos estats provoca que es puguin produir desavinences de la ciutadania o de certs sectors concrets en l’àmbit laboral o social. En els últims mesos hi ha hagut casos importants en ambdós territoris, amb vagues i manifestacions. Les més recents són per la frontera nord amb les armilles grogues, i per la sud amb el procés de Catalunya.

Aquestes situacions provoquen afectacions directes al Principat. Són conflictes interns, però que pertorba també en l’àmbit internacional, com pot produir-se amb el tancament de les comunicacions per carretera, o amb vagues en estaments que es troben al país. Demà es produirà una vaga a França contra la reforma de les pensions que impulsa l’Elisi, que tindrà especial incidència en certs sectors. Un d’ells és l’educació, i a Andorra hi haurà incidència per l’aturada que portaran a terme els professors, que arribarà al 20% a primària. La xifra podria ser superior, ja que els docents no tenen l’obligació de notificar que se sumen a la vaga fins 48 hores abans d’iniciar la protesta.

A nivell intern Andorra es veu afectada per casos com aquests en conflictes que succeeixen en els països veïns, però també succeeix en l’àmbit fronterer amb el tancament, parcial o total, de les vies d’accés al Principat. Són incidències que es produeixen més enllà del territori andorrà i del qual poc es pot fer. Els últims mesos s’han produït problemes d’aquest tipus en carreteres de l’Arieja i Catalunya, veient-se afectades de manera directa el transport de persones i mercaderies, i desemboca també en l’economia del país. En aquests casos només serveix la diplomàcia i intentar que les afectacions siguin mínimes. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT