PUBLICITAT

L’amenaça climàtica no passarà de llarg pel país

El cap de Govern, Xavier Espot, va alertar ahir de les repercussions del canvi climàtic per al Principat, que té una gran dependència del sector de la neu. Durant la celebració de la Cimera del Clima (COP 25, el líder de l’Executiu va destacar que l’economia andorrana es pot ressentir de l’escalfament global, que repercutirà amb una reducció de les precipitacions i, en conseqüència, també del descens de la facturació del sector comercial i del turisme, que tenen com a eix vertebrador l’esquí.
Espot va enviar aquest avís des de Madrid –la cimera s’havia de celebrar a Xile però es va canviar de seu per la inestabilitat a causa de les protestes socials– i posa de manifest el que s’ha vingut dient fins ara a escala global.

Des d’Andorra, no s’han negat les repercussions que pot tenir l’augment de les temperatures durant aquest segle, que pot tenir efectes devastadors també per als ecosistemes. És cert que Andorra sola no podrà mitigar els efectes del canvi climàtic, però els petits estats i les ciutats d’arreu del planeta poden ser el gran catalitzador per avançar en mesures que siguin ambicioses. Tampoc hi ajuda que grans dirigents de grans potències internacionals, com ara el president dels Estats Units, Donald Trump, desconeguin l’abast real del problema, cosa que no ajuda a trobar solucions per fer-hi front.

Des de l’Executiu s’han començat a oferir pinzellades sobre les accions a dur a terme per combatre el canvi climàtic, però encara queden passos per fer, com per exemple, el canvi de paradigma en el parc automobilístic, que el Govern apunta com un dels eixos d’actuació en els pròxims anys. Andorra compta amb més 80.000 vehicles i és un dels estats mundials que en té més per persona. Fins ara, des dels governs s’ha decidit començar a actuar de manera més aviat conservadora, però les previsions que fa la mateixa ONU urgeixen a actuar amb més decisió.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT