PUBLICITAT

Una cimera marcada per la inestabilitat a l’Amèrica Llatina

El Principat va acollir ahir la reunió de ministres iberoamericans d’Afers Exteriors, en el marc de les diferents trobades que se celebraran al país amb motiu de la celebració de la Cimera Iberoamericana, que es culminarà el novembre de l’any que ve amb la cimera de caps d’Estat i de Govern. Malgrat les diferents inciatives i compromisos que s’hi van presentar, la reunió va estar condicionada per la forta inestabilitat política que viuen molts països de Llatinoamèrica, com ara Xile, Bolívia, Colòmbia o Veneçuela.

La majoria de representants en van passar de puntetes en les declaracions a la premsa, però les paraules del ministre espanyol d’Afers Exteriors en funcions –i futur cap de l’alta diplomàcia europea–, Josep Borrell, van donar a entendre que el clima de la trobada es va veure  marcat per la realitat política i social que viuen a hores d’ara molts països d’aquesta àrea. De fet, alguns d’ells van aprofitar per donar el seu punt de vista, com ara Bolívia, Cuba i Veneçuela. Una altra mostra que permet interpretar les dificultats per les quals passen aquests països és la presència de només sis ministres i tres viceministres dels 22 estats representats. 

La celebració d’aquesta cimera suposa d’entrada una oportunitat per Andorra per potenciar la seva imatge a l’escena internacional, cosa que de retruc també la pot ajudar en millorar el seu posicionament turístic i en la diversificació de la seva economia. Esdeveniments com la cimera serveixen per aprovar i aplicar programes relacionats amb diferents àrees, però també cal recordar que és un escenari en què diferents governs aprofiten a l’hora d’estrènyer les seves col·laboracions i les relacions diplomàtiques. Ara bé, caldrà veure fins a quina mesura les protestes i la inestabilitat política a l’Amèrica Llatina poden condicionar l’obertura de nous mercats per al Principat  i per a la resta de països que també tenen la mirada posada en aquest continent. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT