PUBLICITAT

La necessitat d’afavorir la participació dels ciutadans

El Govern va anunciar ahir la creació d’un plataforma per fomentar la participació ciutadana. El secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, va explicar que aquesta mesra permetrà donar resposta als canvis constants de la societat i a fomentar un nou mecanisme de participació i apoderament dels ciutadans per tal de crear un espai de diàleg i de reflexió. 

L’eina virtual estarà oberta a tota la ciutadania i caldrà registrar-se a través de diferents mecanismes. Cal celebrar la posada en marxa d’aquesta via per fomentar la participació dels ciutadans. El moviment dels Armilles Grogues va destapar un descontentament social a França, amb fortes mobilitzacions dels ciutadans contraris a l’increment del preu dels carburants. Aquesta va ser l’espurna d’aquest moviment de protesta, que ha inspirat altres iniciatives sorgides de la societat en diferents punts del planeta. Un altre exemple n’és el Fridays For Future, que ha aconseguit instaurar la seva agenda per aconseguir aplicar mesures que siguin ambicioses per minimitzar el màxim possible els efectes del canvi climàtic.

La participació democràtica canvia, com s’està veient en molts països, i els ciutadans reclamen als seus governs una nova manera de relacionar-se. No en tenen prou amb votar cada quatre anys, sinó amb formar part d’un procés que sigui constant. En altres països com Suïssa, el mecanisme dels referèndums està molt estès. Hi ha diferents experts constitucionalistes que advoquen perquè cada cop els electors i els ciutadans formin part de la presa de decisions i són més aviat partidaris d’estendre els sistemes participatius perquè els representants polítics no abaixin la guàrdia i perquè no es redueixi el significat del vot emès. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT