PUBLICITAT

Estar al costat de les víctimes de violència de gènere

El Conveni d’Istanbul té per objectiu lluitar contra la violència envers les dones i la domèstica. El Principat és un dels països que l’ha signat i ratificat malgrat que amb matisos. A part de no aplicar aquells articles relacionats amb l’avortament, l’Executiu tampoc ho fa en l’article que preveu que l’Estat ajudi econòmicament a aquelles dones que han estat víctimes de la violència de gènere o domèstica i que han quedat desemparades perquè pel motiu que sigui el seu agressor o les entitats o asseguradores pertinents no l’han indemnitzat. El posicionament del Govern no és nou, ja que la reserva sobre aquest article ara simplement s’ha renovat. És a dir, l’Executiu ja va marcar aquesta excepció al Conveni d’Istanbul –vigent a Andorra des de l’agost del 2014– i ara tenia l’opció de renovar o no la reserva. Sense donar més explicacions, ahir el Butlletí del Consell General informava que s’ha decidit allargar l’excepció i per tant no fer front als impagaments de les indemnitzacions de les dones agredides. Com era d’esperar, la notícia no va ser gens ben rebuda pel col·lectiu feminista, que des de fa anys reclama que l’Executiu acati el Conveni en la seva totalitat, incloent també l’apartat sobre l’avortament. El fet que tampoc es facin càrrec de dites indemnitzacions ha caigut com una gerra d’aigua freda a les associacions feministes, que culpen el Govern de posar encara més pes sobre les víctimes. Acció Feminista fins i tot va titllar la notícia de «decepció», ja que creien que el Govern era més sensible envers les dones. 

La no aplicació de l’article sobre l’avortament té com a principal argument el coprincipat i ha estat àmpliament repetit per les autoritats 
–malgrat que pugui no sé compartit–. En el cas de les víctimes de violència de gènere, però, no s’entén el per què del posicionament i ahir en Consell de Ministres tampoc es va saber explicar.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT