PUBLICITAT

La gestió del nombre de personal a l’administració

El Departament d’Estadística va publicar ahir les dades sobre el nombre de personal contractat a l’Administració General, que en l’última dècada ha crescut gairebé un 9%. S’han passat dels 2.437 als 2.650 treballadors, amb una notable presència d’eventuals, que en els últims 10 anys han crescut gairebé un 80%, encara que des del Govern ja han començat a posar fil a l’agulla per revertir la situació, i de fet la xifra en l’últim any ha decaigut gairebé un 10%.

De les dades se’n poden extreure diferents conclusions. La primera és la que fa referència a la sostenibilitat del sistema a causa d’una major contractació de personal. D’entrada, s’entén que amb el pas dels anys un augment dels treballadors a la Funció Púbica sigui lògic per l’increment de les interaccions entre l’Administració i els seus ciutadans en diferents àmbits com el dels impostos i la complexitat d’alguns processos de comunicació a causa dels canvis tecnològics. Cal recordar, però, que la despesa pública ha arribat als 1.460 milions d’euros i que la que fa referència a personal en el sector públic va créixer l’any passat un 3,7%, situant-se en 244 milions.

Paral·lelament, el Govern, que ja ha arribat al límit de la pressió fiscal, té poc marge de maniobra per incrementar els impostos per tenir més partida precisament per a la despesa, cosa que implicarà estrènyer el rigor pressupostari per evitar un possible desviament en els números.

D’altra banda, de les dades també se n’extreu que en els últims anys, amb la crisi pel mig, els diferents executius han fet un ús poc rigorós de la contractació de personal eventual per cobrir segurament places que serien necessàries per a personal fix. Una part de personal eventual és necessari per les determniades demandes que hi poden haver puntualment, però no pot ser una figura que serveixi per a qualsevol context. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT