PUBLICITAT

Un model energètic amb caducitat

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Es denomina energia renovable a l’energia que s’obté de fonts naturals virtualment inesgotables, unes per la immensa quantitat d’energia que contenen, i unes altres perquè són capaces de regenerar-se per mitjans naturals.

Una energia alternativa, o més precisament una font d’energia alternativa és aquella que pot suplir a les energies o fonts energètiques actuals, ja sigui pel seu menor efecte contaminant, o fonamentalment per la seva possibilitat de renovació.

Un model econòmic com l’actual, el funcionament del qual depèn d’un continu creixement, exigeix també una demanda igualment creixent d’energia. ja que les fonts d’energia fòssil i nuclear són finites, és inevitable que en un determinat moment la demanda no pugui ser proveïda i tot el sistema es col·lapsi, tret que es descobreixin i desenvolupin altres nous mètodes per obtenir energia, i aquestes serien les energies alternatives.

El món en general, i els països en particular, tendeixen cada cop més a potenciar les energies alternatives o renovables. A Andorra aquesta evolució encara està molt embrionària. De fet, s’acaben d’instal·lar a diferents parròquies punts de càrrega per a vehicles elèctrics, un avenç com a mínim curiós, tenint en compte que en el nostre país el cotxe elèctric encara sembla una quimera que s’ha d’inventar.

La dependència energètica dels nostres veïns és total. L’electricitat fabricada a Andorra és mínima i la majoria és importada. Precisament per aquest motiu no s’ha de veure descabellada la possibilitat de potenciar energies renovables, aprofitant els recursos i la potencialitat d’Andorra. De moment tot són projectes, malgrat que des de fa temps que Feda té sobre la taula diverses possibilitats.

El model energètic actual és insostenible. Aquesta va ser una de les idees sobre la qual es va insistir més al llarg d’una de les jornades en el marc de la segona edició del Saló Pirineu Sostenible, celebrat el mes passat a la Massana. Si la qüestió se centrés a Andorra, aleshores resulta que la flagrant dependència energètica del país evidencia quin és el camí que cal seguir, no només al Principat, sinó de manera global: implementar fonts d’energia renovables i reduir el consum.

Ara es començarà per mesurar el vent al Maià per determinar si la zona és idònia per emplaçar-hi molins generadors d’energia eòlica. La solar és una altra possibilitat gens rebutjable, ens al contrari. Deixar passar el temps comporta un risc de què el país no estigui preparat per a un canvi que serà inevitable.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT