PUBLICITAT

Un any del fatal accident al túnel

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Avui es compleix un any del tràgic accident al túnel dels Dos Valires. En la memòria dels ciutadans encara són vives les imatges i els crits de les sirenes durant llargues hores per rescatar els ferits i treure de les ferralles els obrers morts, tots ells de nacionalitat portuguesa.

És com si el temps s'hagués aturat. Aquest matí, el cap de Govern, autoritats, amics, familiars i ciutadans en general assisteixen a una missa en record de les víctimes. Per la resta, tot continua igual. La justícia, sempre encarcarada en la lentitud, només ha assenyalat alguns imputats, però de moment no hi ha responsables d'un accident que, a hores d'ara, sembla difícil d'atribuir a algun fet imprevisible o a l'atzar. A banda de l'elevat cost humà, insubstituïble, al primer i fatal accident se li va afegir un de segon, i ambdós mantenen aturades les obres a la boca oest d'una infraestructura que no te data d'acabament, però sí un elevat cost pel que fa als treballs d'execució, que s'abonarà al final.

L'última novetat, si així es pot anomenar, l'ha aportat aquesta setmana Jaume Bartumeu, que es va mostrar convençut que la Batllia dictaminarà aviat –paraules textuals– les presumptes responsabilitats. S'ha de suposar que l'informe pericial, que s'esperava per al mes de setembre, ja està enllestit del tot, i ha de ser una eina bàsica per determinar en quina fase es reinicien les obres i per començar a assenyalar als presumptes responsables de les causes d'un accident que apunten a una errada o errades tècniques.

Serà un procés llarg. De moment ja s'ha pogut comprovar com les diverses empreses implicades en les obres a les zones de l'accident s'han fet acusacions creuades, amb el consegüent disgust de l'Executiu. La batlle instructura del cas ha imputat sis persones d'RMD Kwiforrm Ibérica –l'empresa encarregada de l'estructura que havia de suportar el pes de la construcció–, tres de l'UTE Dragados, Dragasa i Treballs Públics Armengol, i dos més de la direcció facultativa de Fernández Casado i Suport. L'informe pericial ha estat determinant a l'hora de fer aquestes imputacions i, per això, la defensa d'RMD ha sol·licitat aquesta mateixa setmana dos nous estudis perquè considera que l'informe pericial no reflecteix la realitat. També hi han queixes sobres els interrogatoris, que han arribat al Tribunal Constitucional en la forma de recurs d'empara.

Avui és el primer aniversari d'aquell accident amb cinc morts. Malgrat el temps recorregut, ens trobem encara lluny de què acabi un judici que encara no ha començat, i tot fa preveure que les famílies hauran de suportar una llarga espera abans de què es dictaminin les causes i els noms dels responsables. S'ha de creure en la justícia i que, finalment, un cop s'hagin aportat totes les proves i argumentacions, tot quedarà aclarit. És el mínim que es mereixen les famílies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.


Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT