PUBLICITAT

Desafecció i desig d'anticipades

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

El Centre de Recerca Sociològica (CRES) va presentar ahir els resultats d’una nova edició de l’enquesta d’opinió política. Les conclusions de l’estudi dibuixen un panorama poc engrescador, però gens sorprenent: la ciutadania està decebuda i fa una valoració molt negativa de la situació política. Un 44% dels enquestats opinen que el panorama polític és dolent o molt dolent, mentre que només el 6,9% creu que és bo o molt bo. Però si aquesta mateixa pregunta es fa als ciutadans de nacionalitat andorrana, és a dir, el que estaran cridats a participar a les eleccions, els resultats són encara més demolidors: el 60% creu que la situació política és dolenta o molt dolenta i només un 3,7% la qualifica de bona o molt bona. És l’inevitable balanç d’una legislatura en què tots van prometre consens i ningú ha estat capaç de trobar-lo.

La desafecció política és una realitat més que contrastada: Més del 68% dels enquestats creuen que els polítics no tenen en compte el que pensa la gent, el 60% pensa que la classe política actua en benefici propi i el 63% confessa no entendre el que està passant. Un 45% creu que la gent del carrer pot influir en els polítics, però aquest percentatge no s’allunya gaire del 42,9% que creu que influir en la classe política és difícil o impossible.

La desafecció no es pot atribuir al conformisme dels ciutadans, ja que un 75% de la població veuria amb bons ulls la reducció del termini per adquirir la nacionalitat de 20 a 15 anys. Quan es pregunta als nacionals andorrans, hi està d’acord més del 62% dels enquestats. És a dir, sí que hi ha assumptes –més enllà del benestar material– que motiven l’interès de la ciutadania; només cal saber-los vehicular de manera adequada. I aquesta manera, sembla ser, passa inevitablement per unes eleccions anticipades. Fa vuit mesos, la ciutadania era molt reticent a les eleccions per sortir de l’atzucac polític: només un 18,8% dels andorrans les demanava aleshores i ara el percentatge arriba al 39%.

I arribem finalment a allò que a alguns és l’únic que interessa: els resultats d’unes eventuals eleccions. Continua guanyant el Partit Socialdemòcrata, seguit de la Coalició Reformista –o el Partit Reformista– i d’Andorra pel Canvi. Poques variacions: el PS augmenta lleugerament respecte l’enquesta del febrer, mentre que els reformistes baixen i ApC puja. Tenint en compte el nombre d’indecisos i de persones que no responen –majoritàriament votants de CR i ApC, segons es desprèn de l’enquesta–, tot fa pensar que unes eleccions anticipades no canviaran gaire l’actual composició del Consell. Per tant, els polítics ja saben el que hi ha: qui no estigui disposat a cedir i a transigir més val que es quedi a casa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT