PUBLICITAT

Els dubtes del sector primari segueixen sense resposta

Demà tindrà lloc la 39a Fira concurs d’Andorra amb la participació de prop de 200 caps de bestiar boví, equí i oví, repartits en 30 explotacions, una xifra similar a la dels darrers anys. Un esdeveniment que sempre serveix per fer una anàlisi de la situació del sector primari del país. Des de fa anys, un dels principals problemes amb què es troben pagesos i ramaders és el relleu generacional, que des de fa temps s’intenta resoldre oferint formacions i a través d’ajudes ministerials per tal que les explotacions continuïn i els joves no tinguin por a involucrar-se en el sector.

En el mateix sentit, tant el Govern com el sector han centrat els seus esforços en distintius de qualitat per ajudar al sector a remuntar. Un dels que més bons resultats ha donat fins ara és la carn de cavall, qualificada amb el segell de carn de qualitat controlada d’Andorra. Aquest estiu, fins i tot es va plantejar la idea d’ampliar aquest distintiu a altres productes com les trumfes.

Actualment, però, la ramaderia i l’agricultura viuen un moment especialment delicat amb la incertesa que els provoca els canvis que pugui suposar l’acord d’associació amb la Unió Europea. Malgrat que el Govern ha dit i reiterat en diverses ocasions que faran tot el possible perquè es respectin les especificitats d’Andorra, el cert és que ara per ara els professionals del sector segueixen amb molts dubtes sobre el seu futur.

La idea és que el sector es «reinventi» i es «diversifiqui» perquè la regulació europea tingui un impacte menor en l’economia andorrana. De moment, però, ni els treballadors ni l’Executiu han marcat encara les línies estratègiques bàsiques –com a mínim no públicament– que caldrà seguir per rebaixar la dependència del tabac i que les arques de l’Estat no es vegin greument afectades sense cap ingrés alternatiu. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT