PUBLICITAT

Una agència tributària única amb absències importants

El Departament de Tributs i Fronteres va iniciar el mes passat a analitzar  les necessitats i el dimensionament de la futura agència tributària, tant pel què fa al nombre de treballadors com per la partida pressupostària. El director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, va avançar que la implementació d’aquest projecte depèn d’un acord que han d’assolir l’Executiu i els comuns.
Es tracta d’un projecte que va sorgir dels mateixos cònsols i que en un principi no va ser ben vista pel Govern, que va rebre amb recel la proposta. Poc a poc les negociacions van anar encarrilant la creació de l’agència després que les corporacions van renunciar a la idea original de crear  l’organisme desvinculat del Govern.
Els comuns de la Massana i de Canillo han decidit que no s’integraran en aquesta agència perquè considera que els perjudicaria econòmicament, mentre que Andorra la Vella ha de decidir avui que fa. Si la capital continua com ara, la meitat de la població no dependrà de la futura agència, de manera que arrencarà sense comptar amb les set corporacions locals. Volem imaginar que purament hi ha raons econòmiques i que no s’amaga cap altre desavinença.
L’agència tributària única tenia que funcionar a finals d’aquest any, però ahir es va deixar clar que no serà una realitat fins el 2020, segons els comuns pels canvis legislatius que s’han d’implementar, com ara la llei de finances comunals, l’homogeneïtzació de les ordenacions i l’aprovació de la llei de competències. Aquesta estarà organitzada en dues àrees clarament diferenciades: una encarregada de les taxes i impostos dels comuns i l’altra dedicada al reglament impositiu que depèn directament del Govern.
La  secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudi treu importància a les absències, però el projecte no és el mateix.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT