PUBLICITAT

A l’espera de l’informe del Govern per replicar a Aparicio

Caldrà veure si el cap de Govern, Toni Martí, exposa avui al Consell General el contingut de l’informe que ha de replicar a l’elaborat pel catedràtic en dret constitucional Miguel Ángel Aparicio. El Govern s’hi juga molt. Està en joc el suport del grup liberal i, per tant, que sigui aprovada la reforma comunal pel que fa a les transferències i competències. L’informe no havia arribat ahir encara als grups parlamentaris, però el ministre Portaveu, Jordi Cinca, va avançar que els dos experts –dels quals no va voler revelar els noms– defensen la constitucionalitat dels projectes de llei. Aquesta conclusió no suposa cap sorpresa, doncs s’alinea amb la tesi de l’Executiu que no vol que l’acció del Comú de Sant Julià de Lòria dinamiti l’acord assolit amb els comuns –amb bastant reticència per part d’alguns cònsols, tot sigui dit.
De moment només s’han pogut escoltar algunes desautoritzacions a la decisió de la corporació laurediana –de l’òrbita de DA encara que el cònsol és independent– i dubtes sobre les conclusions d’Aparició, que és precisament una de les persones que més saben sobre la Constitució andorrana.
Fa tres anys Aparicio, per encàrrec dels comuns, ja va alertar d’indicis d’inconstitucionalitat pel que fa a les cessions obligatòries i gratuïtes de terreny dels comuns al Govern, per a projectes d’interès nacional. És simptomàtic que la versió no hagi canviat i que en el seu segon estudi confirmi les mateixes irregularitats legals.
L’argument que l’informe lauredià arriba a tard no és vàlid, doncs el realment important és que les lleis no envaeixin competències comunals i que en cap cas entrin en conflicte amb la Carta Magna. Per això s’espera amb atenció i interès l’informe del Govern, que no ha d’assegurar obligatoriàment que tothom  doni per bons els projectes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT