PUBLICITAT

Detectar el VIH és fonamental per evitar els contagis

Fins a una de cada cinc persones que tenen VIH (Virus de la immunodeficiència humana) no ho saben. Saber si es té VIH pot ser essencial per a la salut sexual. Si se sap que es té VIH, hi ha més probabilitats d’obtenir la cura que es necessita per evitar el desenvolupament de la SIDA.  Les proves de VIH ara són més ràpides i còmodes.
Actualment existeixen diverses formes de realitzar proves de VIH. Estan les anàlisis de sang i de mostres de saliva. També hi ha anàlisis d’orina per VIH, però no s’utilitzen amb freqüència.
La majoria de les proves de VIH consisteixen en anàlisis de sang. Per a les anàlisis de sang cal anar a una clínica, treure una mostra de sang i després tornar a la clínica una setmana més tard per buscar els resultats.
Molts proveïdors d’atenció de la salut ofereixen ara proves ràpides per VIH. Una prova ràpida pot utilitzar una mostra de saliva o sang presa d’una punxada en una vena o un dit. En tan sols 20 minuts els resultats estan a punt. No obstant això, les proves ràpides que mostren que una persona té VIH s’han de confirmar amb una prova complementària.
A Espanya el 25-30% de les persones amb infecció pel VIH desconeix la seva situació, i s’estima que més de la meitat de les noves infeccions procedeix d’aquest grup de població no diagnosticada.
Un resultat positiu significa que s’han detectat anticossos contra el VIH, i que per tant la persona s’ha infectat amb el virus. És important que la persona diagnosticada sigui valorada com més aviat pel metge perquè li informe dels passos a seguir. El tractament antiretroviral millora la qualitat de vida perquè evita complicacions, i retarda la progressió de la malaltia.
A Andorra les dades que es tenen sobre les persones portadores del virus són incomplertes i tampoc existeix tanta facilitat per accedir a la prova ràpida, un sistema que animaria molta gent a fer-se la prova de forma molt anònima. Des de l’associació Som com Som es vol treballar en aquest àmbit i a priori no sembla que hi hagi d’existir cap impediment des de Salut.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT