PUBLICITAT

Regeneració política per evolucionar

Moltes vegades s’ha escoltat, i molt més en els últims temps, la frase aquella de «tenim els polítics que ens mereixem». L’actualitat ens porta a veure cada dia les mateixes persones que, democràticament elegides, representen les ideologies i interessos dels ciutadans tant al Consell General com als diferents comuns d’Andorra.
 
Però el Centre de Recerca d’Estudis Sociològics (CRES), en el seu informe anual, analitzava la situació i especificava que, certament, hi ha cansament. La regeneració és un desig, però per contra no arriba perquè, de la base, no hi ha grans notícies. Es tracta d’un treball de camp que no neix del nores, sinó que les mateixes forces polítiques han de treballar per intentar fomentar. És el que es podria catalogar de política interna, pel benefici de l’externa.
 
Un partit polític que busca seguir una línia constant que li permeti pensar en el futur, ha de tenir clar que les noves cares són les que li donaran pes i continuïtat. Es tracta de sumar i iniciatives i projectes, de tenir a dins de ‘casa’ noves idees que procurin obrir la ment dels dirigents actuals, alguns –i no és un secret– aturats en el temps de societats antigues i passades de moda, incapaços de fer front a temes tan políticament incorrectes com delicats, però que la ciutadania i el futur modern i més global demana. 
 
Es tracta d’evolucionar, i per això les noves generacions han de ser capaces ja no només de formar part del canvi, sinó de mantenir la independència respecte als seus propis companys que, potser, els intentaran inculcar uns valors o fins i tot uns modus operandi que a la llarga poden estar obsolets i ser més contraindicats que qualsevol altra mesura. 
 
Andorra ha d’evolucionar políticament perquè també ho demana el poble. Els andorrans volen polítics més joves i preparats. És la realitat, però tampoc caldria tenir por de reptes com aquest. Es tracta només d’adaptar-se. Com seguir reflexionant sobre la possibilitat que el resident tingui dret a vot a partir de viure-hi cert temps, potser, però no deixar de banda qüestions que els polítics d’ara mantindran en silenci.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT