PUBLICITAT

Detencions per conduir sota els efectes de l’alcohol

No falla. És arribar l’estiu i activar-se la campanya de controls d’alcoholèmia i es multipliquen les detencions. Es podria pensar que és l’estiu, que anima el cor i l’ànima a ser més valent o diguin com vulguin, però també és evident que no hi ha cultura de beure sense conduir. 
 
Andorra no escapa de la tradició dels països occidentals, on l’alcohol és un dels grans problemes al volant. Aquesta setmana s’han practicat set detencions, i d’acord que segurament són més de les habituals perquè els controls han augmentat donada la campanya que va endegar la Policia fa unes setmanes, però tampoc no podem deixar d’oblidar que cada dilluns, puntualment, el balanç del cos de seguretat és demolidor. 
 
Andorra continua bevent al volant, i això és un problema es vegi des del punt de vista que es vegi. No hi ha consciència del perill, perquè no hi ha cultura de la conducció responsable. Continuem tenint casos i patint accidents relacions amb aquesta lacra, però la societat segueix tolerant-ho de la mateixa manera que ho fan les institucions, que són les que estableixen les penes a unes actuacions deplorables.
 
Els controls d’alcoholèmia de la campanya actual estan ben, però són un oasi en un mar de begudes i cotxes que, durant tot l’any, acaba per donar xifres insultants. Aquesta setmana trobem un conductor de 40 anys que va donar una taxa de 2,01g/l, una xifra que deuria fer-nos reflexionar i fins i tot escandalitzar, però que no ens diu res i oblidem. Per què? Que no veiem el perill en aquestes accions? Ens sentim invulnerables? Potser pensem que som superherois als quals res no els afecta?
 
Necessitem més conscienciació, més educació al respecte, i deixar de banda paternalismes i condescendències no ens portem enlloc sinó a l’oblit del sentit comú. Conduir sense alcohol a la sang és una obligació, i no complir amb aquestes normes suposa superar la ratlla de la normalitat per passar-se a la de perill públic. Siguem conscients del que fem, perquè una copa és una copa, però un accident potencial és un drama. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT