PUBLICITAT

La necessària estabilitat dels països veïns

Poques reaccions, i no massa profundes, tot sigui dit, les que ahir van oferir alguns dels polítics andorrans en referència als resultats de les eleccions espanyoles que es van tancar el passat diumenge. Andorra, amb tot, ha de mirar als països veïns amb molt d’interès perquè algunes de les necessitats del Principat passen per establir contactes i tenir, com va dir ahir Rosa Gili (PS), interlocutors amb els quals poder parlar, negociar i fins i tot acordar qüestions que beneficien els dos Estats. 
 
El pes d’Espanya i França a Andorra continua sent important, i ho seguirà sent en el temps sense cap mena de dubte, perquè són les dues democràcies de les quals Andorra beu, així que el que passi més enllà de les nostres fronteres, ens afecta, i per tant hem d’estar vigilants i atents davant de qualsevol moviment. Una crisi com la de la reforma laboral que aprovarà el govern francès és d’interès per a Andorra, una crisi institucional a Espanya és d’interès també, un canvi de govern no ho és menys, i en el cas espanyol, unes eleccions que deixen un panorama polític gairebé semblant al de les anteriors eleccions, convida a la preocupació dels països del seu entorn, ja sigui europeu o no, perquè l’estabilitat de la qual es parla és molt més que un estat psicològic.
 
Així que preocupació ha d’haver-hi, perquè el que passi a Espanya afectarà a la política exterior andorrana, però sobretot a l’economia, a les relacions institucionals, és a dir a la funcionalitat d’un Estat. Que el país veí tingui estabilitat política és necessari, i ho és ara perquè ja fa temps que no n’hi ha, d’estabilitat, i això afecta al funcionament intern seu, però també deixa en aturada tècnica processos negociadors que igualment hauran de sortir. Els governs en funció tenen un marge de maniobra. Hem de seguir mirant cap a baix a veure què passa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT