PUBLICITAT

Andorra mira amb recel com afectarà el ‘brexit’

El mateix dia que la lliura esterlina queia a nivells del 1986 i que les borses europees van patir una caiguda història, els partits polítics andorrans es van apressar ahir a opinar sobre els efectes del brexit a Andorra. Què siguin els partits de la ultradreta europea els que més celebrin el resultat del referèndum britànic és un signe inequívoc de què es tracta d’una mala notícia, i el Principat no queda al marge.
Perquè Andorra mai queda al marge del que passa a Europa i encara menys del que passa als nostres països veïns. El brexit afectarà negativament a Espanya i França, a les seves economies, i aquesta repercussió negativa arribarà a Andorra.
La negociació per a l’acord d’associació quedarà tocada. El ministre d’Exteriors, Gilbert Saboya, preveu únicament un alentiment. Tan debò sigui així. Però que Europa acabi dominada ara per corrents d’opinió més intransigents i aferrats als propis nacionalismes no serà bo per al nostre país, que el que necessita precisament és generositat i tolerància en els seus interlocutors.
Difícilment es podrà demanar comprensió a les especificitats si qui seu a l’altre costat de la taula té adversitat a les diversitats i poc respecte per les minories.
Els diferents partits polítics andorrans han reaccionat de forma diferent a la marxa del Regne Unit de la Unió Europea. El més contundent ha estat Ld’A, que aprofita per reclamar que s’aturin les negociacions amb Brussel·les per fer una reflexió «pausada i serena de com quedarà la situació i a partir d’aquí poder nosaltres controlar els tempos per decidir quina relació volem amb la Unió Europea». Es evident que plana el dubte de si la situació actual és idònia per seguir amb la negociació. El brexit suposa un canvi d’escenari que no ha de fer variar, però, la idea de que l’acord d’associació és necessari.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT