PUBLICITAT

La justa revisió de la cotització dels treballadors autònoms

Un dels grans titulars que ens va deixar la sessió de control al Govern el passat dijous, va ser l’anunci per part de l’Executiu de revisar la contribució dels autònoms. Les explicacions que va donar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, fan indicar que aquesta vegada va de debò i que  la intenció del Govern és modificar un sistema que no fa més que penalitzar l’esforç diari dels treballadors per compte propi.
 
Les obligacions fiscals que suporta actualment els autònoms fa que moltes vegades la seva feina es limiti a la mera supervivència sense tenir la recompensa d’uns mínims beneficis. Aquest règim especial, que en altres països com Espanya és també injust, dificulta el dia a dia d’aquests  treballadors, que en molts casos s’haurien de qualificar d’emprenedors perquè aposten per posar en marxa un negoci i arriben a crear llocs de treball. Segons dades facilitades pel ministeri, el març del 2016 hi havia 5.564 persones que realitzen una activitat per compte propi, de les quals 1.962 gaudeixen d’una reducció de la base de cotització.
 
Es tracta de què la cotització sigui més proporcionada o ajustada, i la fórmula proposada de fer-ho en funció dels ingressos és la més justa. Tot i això, com molt clarament va exposar Espot, el canvi de model s’ha de fer d’acord a la llei i s’ha d’assegurar que la nova cotització es faci en funció dels ingressos reals. La CASS actualment no por accedir a aquestes dades, que estan només a disposició de l’Agència Tributària, i per tant el primer pas haurà de ser comprovar la viabilitat jurídica perquè la seguretat social pugui disposar dels ingressos dels autònoms per fixar-ne les cotitzacions. A banda d’aquests condicionants legals, políticament la mesura no ha de trobar cap impediment, doncs la filosofia d’aquesta reforma és compartida per tots els grups parlamentaris.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT