PUBLICITAT

La fal·làcia de què tothom que ho vol pot estudiar

L’estudi Via Universitària de la Xarxa Vives, que reuneix 19 universitats dels Països Catalans, avalua amb una enquesta feta a 20.512 alumnes quines són les condicions socioeconòmiques dels estudiants universitaris. Entre les conclusions, la Fundació Jaume Bofill assenyala que les universitats són ocupades per estudiants de classe alta, en els graus són el 43% i el 45% en els màsters. A banda, l’estudi assenyala una tendència cap a una major diversificació de la població universitària, amb la incorporació de persones provinents del mercat laboral que volen complementar la seva formació amb nous estudis. El 52% dels estudiants enquestats viuen a casa dels pares.
L’estudi va ser presentat ahir per la Universitat d’Andorra. Les conclusions, que són vàlides per al nostre país, demostren que els estudis universitaris no estan a l’abast de totes les famílies,  i que aquelles que no tenen un poder adquisitiu alt han de fer grandiosos sacrificis per donar als seus fills estudis superiors.
Les beques que els governs publiciten com el camí a la universitat per als estudiants que no poden pagar-se una carrera,  són residuals. L’ensenyament, malgrat els discursos de campanya electoral, està sent objecte de retallades i són precisament els joves amb menys recursos els que més pateixen les faltes d’ajudes públiques per aconseguir uns estudis que després es poden transformar en el passaport per a una estabilitat laboral i econòmica.
La reducció de les beques ha anat acompanyada de l’augment de les matrícules i de l’encariment de la vida, el que tot plegat fa que l’accés a les universitats s’hagi convertit en un luxe per a la majoria de famílies. A Andorra a aquestes dificultats s’hi ha d’afegir els desplaçaments i l’estada de l’estudiant durant el curs.  Allò de que tothom pot estudiar és una fal·làcia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT