PUBLICITAT

El que encara queda per fer en el reciclatge dels residus

Sortosament la cultura del reciclatge s’està implantant a Andorra i a la majoria de llars la separació de la brossa és un hàbit ciutadà. Andorrà va començar amb la recollida selectiva del vidre i del paper i els resultats estan per sobre del que marca la Unió Europea, el que demostra que s’està en la bona línia i que els ciutadans tenen assumit que és un estalvi per al país i un gest que beneficia al Planeta.
La Comissió de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de Residus formada pels representants dels comuns, els gestors de residus i la societat civil es van reunir ahir per actualitzar els objectius i accions concretes per millorar-ne la gestió. Entre les actuacions previstes hi ha reduir l’ús dels embalatges de porexpan i accions concretes adreçades als centres comercials i restaurants per evitar el malbaratament alimentari. Hi ha molt per fer i als països nòrdics –molts més sensibilitzats– hi ha moltes iniciatives en marxa que Andorra podria adoptar amb facilitat per la característica de ser un país petit.
Si per un moment cadascú de nosaltres s’aturés a calcular la quantitat d’embalatges, plàstics i llaunes que llancem cada dia, el resultat ens sorprendria. Si l’exercici continués amb els que són prescindibles, ens adonaríem de la quantitat de material que podem estalviar, que consumeixen els recursos del Planeta i que suposen una despesa important en reciclatge.
És una bona idea centrar-se en el menjar sobrant de les grans superfícies i els restaurants per evitar que arribin als contenidors i estalviar així la fase final de la cadena de reciclatge i impedir que acabin al Centre de Tractament de Residus. Com diu la dita dels experts, és més fàcil i barat no embrutar que netejar després.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT