PUBLICITAT

El paper dels psicòlegs en l’orientació dels joves

Fa temps que la figura del psicòleg és normal en l’àmbit de la joventut. Aquest sector de la població és precisament el que està en plena formació del que serà en el futur, i és per això que tot el que els ocorre té una incidència capital en el seu camí com a persones. Va més enllà de les experiències viscudes com a nens, sinó que ja entren en edats en què, sent conscients de les dificultats que van sorgint al seu davant, han d’anar escollint les solucions que se’ls hi presenten, però sempre intentar salvar els obstacles que  vénen donats per un entorn que pot ser, en alguns casos, sigui hostil.
 
Aquests entorns, obstacles o situacions –com els vulguem dir–, poden ser des de les males companyies a l’alcohol o les drogues o, també, el conegut com a bullying, un problema que sempre ha existit però que avui en dia s’intenta atacar amb més profunditat. El CRAC (Consulta Ràpida per a Adolescents en Crisi) és un programa que amb dues cites setmanals intenta incidir en els diferents problemes que molts dels nostres joves es van trobant. La figura del psicòleg, en aquest cas, és fonamental perquè és ell qui orienta, o bé de manera directa, o bé indirecta delegant la possible solució en àmbits que s’escapen de la seva competència, com ara psiquiatria, o fins i tot la Policia en cas d’arribar a extrems com ara situacions de risc real. Les drogues són una de les causes més importants de quadres psicòtics i que, detectats a temps, poden permetre reconduir la vida dels futurs adults. 
 
Estem parlant d’un paper terapèutic però també social el que fan els psicòlegs, una funció que la societat en què vivim ha d’adonar-se que és fonamental per servir d’ajuda, orientació i fins i tot de suport a una joventut que busca el seu camí i, el més important, el seu lloc en el món. Són programes com aquests els que s’han de mantenir.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT