PUBLICITAT

Només la versió catalana sobre l’aigua en mal estat

Les autoritats sanitàries catalanes ho tenen clar: l’origen del brot de gastroenteritis pel consum d’aigua envasada de la marca Eden procedent d’Andorra està en una contaminació fecal humana. Les anàlisis realitzades en els laboratoris de la Universitat de Barcelona (UB) i de l’ASPC a Girona han trobat valors elevats de dos norovirus en mostres tant d’aigua analitzada com dels afectats. El secretari de Salut  Pública, Joan Guix, considera altament poc probable que la contaminació s’hagi produït en la deu, mentre que ha suggerit com més possible que tingués lloc en el procés d’embotellament que es realitza a Andorra. De manera molt diplomàtica, Guix va assegurar ahir que es tracta del primer cas mundial en què es troba un virus en aigua envasada, «segurament també per un problema de sensibilitats tècniques, ja que s’ha utilitzat una metodologia nova». El que el secretari de Salut Pública català està dient és que els controls andorrans no són els mateixos que el catalans i que aquesta metodologia no ha impedit un brot que s’ha saldat amb 4.136 treballadors afectats.
Un cop més el nom d’Andorra es veu tacat per un fet negatiu, i ja són varis. Ahir s’esperava una resposta del Govern andorrà i de la mateixa empresa embotelladora, però no hi va haver cap explicació. En aquests casos la pitjor estratègia és optar pel silenci perquè no es dóna cap versió des de l’òptica andorrana i es tracta d’una problemàtica que afecta negativament la imatge del país, encara que es tracti d’un fet molt puntual i d’una empresa privada.
És necessari aclarir els fets i explicar com s’ha produït el contacte entre les dues aigües –si aquest ha estat l’origen– i si ha estat per una avaria imprevisible o per una negligència. Fer-ho quan toca és més efectiu que fer-ho tard.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT