PUBLICITAT

Un dèficit lluny de les xifres escandaloses de fa anys

Un dels objectius dels diferents governs de Martí ha estat reduir el dèficit fins arribar a l’anhelat equilibri pressupostari. No és tasca gens fàcil tenint en compte que la tendència anteriorment havia estat de tancar els comptes amb un increment del dèficit i engrandir l’endeutament de l’Estat fins a un volum insostenible.
Ahir el ministre portaveu va treure pit en presentar un dèficit de 13 milions d’euros l’any passat, 16 menys del que s’havia pressupostat. Jordi Cinca està lluny de complir el calendari que s’havia marcat però també és cert que en aquests anys l’economia ha tingut comportaments imprevisibles i la crisi ha estat més profunda del que tothom esperava. Cinca va anunciar el 2011 la seva intenció –molt optimista, per cert– d’assolir l’equilibri pressupostari en aquella legislatura. Un parell d’anys més tard ja es va veure que el ministre havia pecat d’optimisme, i Toni Martí va deixar clar que s’havia de sacrificar el dèficit zero per evitar que l’austeritat acabés ofegant la recuperació econòmica, ja que no es podia allargar més la dràstica reducció de la inversió i de la despesa, que han patit alguns sectors econòmics del país.
Ahir Cinca va detallar el tancament dels comptes de l’exercici del 2015 amb un superàvit de gestió de 4,2 milions d’euros que, un cop sumades les despeses financeres, ha donat un dèficit de caixa de 13,2 milions d’euros. No cal recular gaire –sis anys– per recordar que al 2009 el ministre de Finances socialdemòcrata, Pere López, va presentar un dèficit de caixa de 116 milions d’euros, una xifra que ara escandalitzaria –el Govern del PS es va trobar ja amb un pressupost del govern liberal. Cinca ha tingut com a gran aliada la recaptació tributària, especialment l’IRPF, però no treu que el dèficit comença a ser més lògic.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT