PUBLICITAT

Comptes més sans amb el sacrifici de les inversions

Els comuns estan celebrant sessions per fer el tancament dels comptes  de l’any passat i aquestes han servit per reflectir que les corporacions locals s’estan prenent seriosament les noves polítiques d’austeritat i s’ha trencat una tendència molt perillosa, com era abonar-se a l’endeutament permanent.
Una ràpida repassada al que s’ha exposat a les sessions permet veure que Canillo tanca amb un superàvit de 3,6 milions d’euros i un endeutament de 3,6 milions d’euros que ascendeix a set milions si es tenen en compte les societats participades. Encamp ha tingut un superàvit d’1,5 milions i l’endeutament suma  27,2 milions; Escaldes-Engordany un superàvit pressupostari de 2,9 milions i un endeutament de 25,8 milions. Hi ha altres sessions pendents però la dinàmica és l’esforç que s’està fent en matèria de finances per no superar el llindar d’endeutament i complir amb els requisits legals. Les finances comunals s’enfilaven a unes xifres perilloses que posaven en risc el funcionament de les corporacions, el que ha obligat a la majoria a retallar les inversions. Els comuns que tenen estacions d’esquí ho estan tenint més complicat per quadrar els números.
En aquest escenari no es pot ignorar que el Consell General va aprovar el 2014 la proposició de llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, coneguda com la Regla d’Or, i l’obligatorietat que tenen els comuns de destinar el 80% de les transferències a inversió i el 20% al funcionament.
I és que la política d’austeritat no és bona per als ciutadans ni per a les parròquies. L’aposta per controlar la despesa recau bàsicament en l’absència d’inversions i molt poc en el funcionament de les corporacions, un fet que propicia que s’anul·la la millora de la parròquia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT