PUBLICITAT

Implicació dels ciutadans en la preservació del medi ambient

La Fotodenúncia va ser una de les primeres accions del Pla d’Estratègia Nacional del Paisatge, que tenia 21 accions en quatre anys. La iniciativa, que es pot seguir des de la pàgina www.mediament.ad, convida els ciutadans a participar en l’eliminació dels principals punts negres del paisatge andorrà, encara que l’Administració disposa d’un inventari de llocs que presenten una problemàtica diversa. Amb un clic el denunciant pot enviar la foto, sense oblidar la descripció del lloc que ha fotografiat perquè els tècnics el puguin localitzar. I si vol també hi pot adjuntar les seves dades personals, cosa que li permetrà fer el seguiment de la denúncia, saber com ha intervingut el departament i quina solució s’ha adoptat per resoldre el punt negre. És una fórmula idònia per implicar els ciutadans en la preservació del medi ambient, insistint així en el fet que, encara que l’Administració és l’últim responsable, la cura de l’entorn pertany a tots, no només des del punt de vista de no originar agressions, sinó també d’impedir-les o d’informar-ne perquè s’hi pugui actuar.
El Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va rebre l’any passat 29 fotodenúncies, el 58% d’elles fan referència a residus abandonats al medi natural i vehicles fora d’ús; un 24,2% corresponen a contaminacions a les aigües superficials; un 6,9% per moviments de terra, i un 3,5% són de tipologia diversa, com ara edificacions i infraestructures deteriorades o edificis, barraques o naus en mal estat. De les 70 denúncies formulades en total, un 41,4%  van ser en format fotodenúncies i el 58,6% van ser convencionals.
No són xifres que demostrin una gran mobilització en un país on la sensibilitat per la protecció de l’entorn natural és elevada, i caldria per tant insistir en donar a conèixer aquestes eines de participació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT