PUBLICITAT

Cal patir pel mal dels hackers als sistemes de Govern?

Corren mals temps pels encarregats de la seguretat informàtica de Govern. La feina a la casa gran per intentar salvaguardar les pàgines web que pengen de l’Executiu és feixuga aquests darrers mesos, i és que ahir va tornar a caure una de les pàgines més visitades pels andorrans, la de mobilitat. Ho va fer en un moment del dia i de la setmana clau per molta gent, la tornada d’una setmana llarga de vacances escolars i amb previsió de nevades, cosa que feia que ahir al vespre fos un moment ideal per consultar-hi l’estat de les carreteres i veure les càmeres de mobilitat on es pot veure com, més o menys, pots circular per diferents punts del país. 
 
Que ahir es tornés a penjar un web oficial és un fet preocupant perquè es veu amb la facilitat que els pirates informàtics poden posar-se on els ve de gust. L’executiu insisteix que els filtres van funcionant i que s’arriba a una capa superficial però no a informació que sigui sensible, que es fa caure les pàgines però no s’accedeix a més dades.
 
La preocupació ve de fa dies, a finals del 2013 els correus @andorra.ad ja van tenir una sèrie de problemes que van fer que més d’un es passés al gmail per no patir per les seves dades. Llavors es van destinar gairebé 400.000 euros a millorar-ne la seguretat. El darrer dia del 2015 però es va patir l’atac més dur, moltes de les pàgines de govern van caure, en un atac hacker que reivindicava el reconeixement per part d’Andorra del Sàhara Occidental. En aquell moment, els atacants asseguraven haver tingut accés a informacions i converses entre funcionaris i treballadors del Govern. Aquest ho va negar. Només van poder entrar al servidor que alberga les webs. 
 
Però què passarà quan, amb la plena implentació de l’IRPF el Govern disposi de totes les dades fiscals dels residents? Quan funcioni l’oficina de tributs a ple rendiment, aquesta tindrà les dades de tot el patrimoni i els béns de cada ciutadà, informació molt valuosa i confidencial. Des del carrer Prat de la Creu asseguren tenir-ho tot controlat i poder garantir la seguretat. Esperem que així sigui!

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT