PUBLICITAT

Mancomunar serveis pot ser una bona fórmula per estalviar

La ronda de trobades amb els cònsols per reformar les competències i transferències va finalitzar ahir a Escaldes-Engordany amb la idea de mancomunar serveis per reequilibrar la situació de les parròquies. El cap de Govern, Toni Martí, i la secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudi, van constatar el bon estat dels comptes d’Escaldes i van lamentar que no és el cas de tots els comuns. Per aquest motiu, Martí va plantejar la idea de mancomunar serveis específics i generar sinergies entre parròquies, i canviar el punt de vista per plantejar-se què poden aportar unes parròquies a les altres. La cònsol major d’Escaldes, Trini Marín, es va mostrar predisposada a adaptar-se a la situació actual i estar al costat del Govern. La realitat és que la proposta de  mancomunar serveis no és nova, però molt poc s’ha avançat fins avui.
La retirada  de neu, la recollida de residus, el manteniment dels vials i la millora de l’accessibilitat són alguns dels serveis que es podrien millorar si els recursos de les parròquies s’unissin. Aquesta filosofia de compartir no ha format mai part de la gestió dels comuns, que tradicionalment han estat molt recelosos de les seves atribucions.
A més , els comuns podrien aconseguir preus més econòmics dels proveïdors si algunes compres es fessin de manera conjunta. Són opcions que estan sobre la taula, però que de moment només d’han experimentat de forma molt tímida.
El que si s’hauria de deixar clar que mancomunar serveis ha de servir per aconseguir un major estalvi per a unes arques comunals molt buides, però que en cap cas hauria d’anar en detriment dels serveis que reben els ciutadans ni tampoc hauria de ser una excusa fàcil per fer retallades. Tampoc el Govern ha d’assumir noves competències per passar després la tisora.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT